• Hosszúnadrág
  • Kesztyűk 2
  • Kabátok
  • Sokkabat
  • Anvil banner
Keres   Ismertőben is
  Ön itt jár: » Katalógus Személyes adatok  |  Kosár tartalma  |  Pénztár  |  RSS  
TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK JELÖLÉSE
Először is le kell szögeznünk, hogy a hordozható tűzoltó készülékek nem egyéni védőeszközök, így értelemszerűen rájuk nem vonatkozhatnak ugyanazok az előírások, mint a munkavédelmi felszerelésekre. Ennek ellenére a jelölésre és a használatra utaló követelményeket a hordozható tűzoltó készülékek esetében is szabványok, méghozzá az MSZ EN 2 és az MSZ EN 3 határozzák meg.    
Az MSZ EN 2: 1993 szabvány tartalmazza azt a besorolást, aminek a segítségével meghatározhatjuk, hogy a tűzoltó készülék milyen típusú tűz eloltására alkalmas. A tűz típusainak osztályozása az éghető anyag jellege és halmazállapota alapján történik:
A tűzosztály: szilárd, általában szerves eredetű olyan anyagok tüze, amelyek lángolás és/vagy izzás (parázslás) kíséretében égnek (fa, papír, textil stb.).
B tűzosztály: folyékony v. cseppfolyós anyagok tüzei (olaj, benzin stb.).
C tűzosztály: gázok tüzei (városi gáz, földgáz, propángáz)
D tűzosztály: fémek tüzei (Nátrium, Kálium, Magnézium)
Az erre vonatkozó „tűzosztály” kifejezést ne keverjük össze a „tűzveszélyességi osztály” meghatározással, mert ez utóbbi az építményeket sorolja osztályokba.
MSZ EN 3-1: 1999 szabványban a hordozható tűzoltó készülékek a következő nagyon fontos tulajdonságait, követelményeit írja elő:
A készülék tömege készenléti állapotban legfeljebb 20 kg lehet
A készülék típusai az oltóanyagtól függően lehetnek: vízzel, habbal, porral, szén-dioxiddal és gázzal (halotron, NAF SIII) oltó készülékek. Meg kell jegyezni, hogy a korábban használt halon gáz alkalmazása 2004. május 1-től nem megengedett
A szabvány meghatározza a készülék oltási teljesítményét is, mind a szilárd (A tűzosztály), mind a folyékony (B tűzosztály) éghető anyagra vonatkoztatva. Ez azt jelenti, hogy a szabványban előírt mennyiségű és minőségű éghető anyagot meghatározott módon égetnek és ennek az eloltásával az adott készülék teljesítménye megadható.     
Az A tűzosztály teljesítményszintjei: 5A, 8A, 13A, 21A, 27A, 34A, 43A, 55A
A tűzosztályt jelölő A betű előtti szám mutatja, hogy a készülék hány kilogramm szilárd anyag eloltására alkalmas. Például az 5A jelentése: 5 kg tömegű szilárd anyag oltására használható a készülék.
 
A B tűzosztály teljesítményszintjei: 21B, 34B, 55B, 70B, 89B, 113B, 144B, 183B, 233B.
Ebben az esetben a szám a folyékony égő anyag felületére utal (a feltüntetett szám osztva tízzel), vagyis például a 21B az jelenti, hogy a tűzoltó készülék 2,1 m² felületű éghető folyadék eloltására van bevizsgálva. A C tűzosztály esetében a szabvány teljesítményszámot nem ír elő.
Természetesen ezeket az adatokat feltétlenül jelölni kell a készüléken is függően a készülék alkalmasságától. A porral oltó tűzoltó készülékek esetében például mindegyik jelölést a teljesítményszinttel együtt fel kell tüntetni, mivel ezek három A,B,C tűzosztályú (szilárd, folyékony és gáz) anyagok oltására is alkalmasak. Jelölni kell továbbá az oltó- és a hajtóanyag típusát, a vonatkozó szabvány számát, a CE jelölést (ami nélkül nem is lehet forgalmazni!), a tanúsító szervezet nevét, címét, a tanúsítvány számát, a gyártó nevét, címét és a magyar nyelvű tájékoztatót, a termék cikkszámát és a gyártás időpontját. Az utóbbi a karbantartás miatt fontos, ugyanis ezt egy külön jogszabály írja elő: a 43/2004. (VII. 07.) BM rendelet, miszerint az MSZ EN 3 szabványnak megfelelő tűzoltó készülékek alap karbantartási időszaka 1 év, a középkarbantartásé (ellenőrzés szétszereléssel) 5 év, míg 10 évente a teljes karbantartást nyomáspróbával kell elvégeztetni a kijelölt ellenőrző szervekkel.
 
 
Vissza
0 tétel
Belépés
E-Mail cím:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszót?
Új vásárló
Hírlevél
Ha Ön már vásárlónk itt tud felirakozni.
Email cím:  
Teljes név:
        
WENN LOW S1P SRC barna munkavédelmi cipő
WENN LOW S1P SRC barna munkavédelmi cipő
Nettó 6311 -Ft;
Bruttó 8015 -Ft

Nettó 6062 -Ft;
Bruttó 7699 -Ft